Menu

Apa Punca Kereta Bergegar Semasa Berhenti?

Pernah hadapi situasi kereta bergegar semasa berhenti dan hilang selepas bergerak? Admin pernah mengalami situasi ini, maklumlah menggunakan kereta lama, Proton Wira tahun 1994. Risau juga bimbang melibatkan enjin dengan kos baik pulih yang pastinya menelan duit yang banyak. Setelah diperiksa baru tahu apa punca kereta bergegar semasa berhenti.

Sebelum ini, admin ada menulis artikel Apa Punca Kereta Bergegar? Untuk artikel ini pula, kita fokus kepada masalah lebih spesifik iaitu punca kereta bergegar semasa berhenti. Mungkin ada yang sedang mengalaminya ketika sedang membaca artikel ini. Semoga bermanfaat.

Apa Punca Kereta Bergegar Semasa Berhenti?

Sekiranya memandu kereta lama dan menggunakan karburetor, ada kemungkinan disebabkan pelarasan kelajuan melahu (idle) atau enjin mungkin terlalu rendah.

Anda mungkin perlu melaraskan pelarasan melahu kelajuan enjin atau kadar campuran bahan api dan udara. Ia mudah dibuat sendiri iaitu dengan memusing skru pelarasan melahu yang lazimnya berada di sebelah sambungan kabel pendikit.

Bagi kereta lebih moden, kebanyakan sistem suntikan bahan api elektronik dikawal oleh kotak kawalan elektronik (ECU).

Anda mungkin perlu meminta mekanik memeriksa di pelbagai pengesan (sensor) seperti pendikit yang menyebabkan sistem kawalan elektronik bagi campuran udara dan bahan api dengan betul.

Bagaimanapun, ia mungkin berlaku terhadap sensor oksigen yang menyebabkan ECU sentiasa mengubah jumlah suntikan bahan api dalam mencari nisbah bahan api atau udara.

Ia juga disebabkan pembakaran tidak sempurna pada satu atau lebih silinder ketika RPM rendah, manakala peningkatan dalam RPM enjin menjadikannya tidak ketara.

Beberapa sebab keadaan sebegini berlaku:

1) Palam pencucuh kotor dan perlu pembersihan atau diganti.

2) Injap yang haus kerana suhu operasi enjin terlalu tinggi, pelarasan yang tidak tepat atau menggunakan tanpa plumbum dalam kereta lebih tua yang memerlukan petrol berplumbum.

3) Gasket kepala silinder bocor menyebabkan pembakaran kurang sempurna pada kelajuan RPM enjin yang rendah dan tidak ketara pada RPM lebih tinggi.

4) Kepala silinder retak dan bocor.

5) Omboh retak walaupun jarang berlaku.

Sumber Artikel

Dalam kes admin, kereta Proton Wira lama menggunakan karburetor dan punca kereta bergegar semasa berhenti kerana pelarasan kelajuan melahu (idle) atau enjin mungkin terlalu rendah.

Bagi kereta baru dan moden, kita biasa panggil “injection”. Ianya melibatkan elektronik dan memerlukan pemerhatian yang lebih untuk mengetahui punca kereta bergegar tersebut.

Leave a Reply

error: Content is protected !!