Menu

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 perlu diketahui calon yang akan menduduki Peperiksaan Online bagi kedua-dua jawatan tersebut supaya mendapat gambaran bentuk soalan yang bakal dihadapi semasa peperiksaan nanti.

Sebelum itu, apakah bidang tugas jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 dan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29?

Secara amnya, tugas kedua-dua jawatan tersebut bertanggungjawab melaksanakan dasar, urusan pentadbiran di peringkat Jabatan dan naziran pelaksanaan program-program latihan yang telah dirancang oleh Kementerian.

Bagaimanakah Calon Mendapat Panggilan Menduduki Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29?

SPA akan memaparkan iklan kekosongan jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 di laman rasmi mereka. Calon yang memiliki kelayakan sesuai boleh memohon jawatan tersebut di laman SPA.

Seterusnya, SPA akan membuat sesi peperiksaan atau temuduga bagi mengambil calon yang sesuai menjawat jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41. Jika SPA membuat peperiksaan, calon akan dimaklumkan nanti.

Setakat ini, terdapat TIGA cara calon yang layak menduduki Peperiksaan Online SPA mendapat panggilan iaitu:

 • Email yang digunakan semasa pendaftaran permohonan SPA
 • Khidmat pesanan ringkas (SMS) ke nombor yang dimasukkan dalam pendaftaran permohonan SPA
 • Laman Rasmi SPA (sentiasa semak laman SPA)

Spa baru sahaja mengumumkan tarikh Peperiksaan Online terkini bagi kedua-dua jawatan tersebut iaitu. Semakan boleh dibuat sekarang.

 • Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41
  (Peperiksaan Online)
  [Tarikh Peperiksaan : 18 Oktober 2019]
 • Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S29
  (Peperiksaan Online)
  [Tarikh Peperiksaan : 18 Oktober 2019]

Exam Online Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Kebiasaannya, SPA akan membuat sesi Peperiksaan Online apabila terdapat kekosongan jawatan dalam perkhidmatan awam persekutuan.

Begitu juga dengan jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29, SPA akan membuat sesi Peperiksaan Online untuk mengurangkan bilangan calon yang akan dipanggil temuduga Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 nanti.

Inilah cara SPA menyingkirkan seramai mungkin calon untuk satu-satu jawatan dengan membuat peperiksaan supaya hanya calon yang layak atau lulus peperiksaan sahaja dipanggil temuduga nanti.

Format Exam Online Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Lazimnya, bagi jawatan dengan kelayakan ijazah dan diploma terdapat TIGA seksyen soalan yang perlu dijawab semasa peperiksaan nanti iaitu:

 • Seksyen A: Pengetahuan Am
 • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah (Logik dan Matematik)
 • Seksyen C: Kefahaman Bahasa Inggeris

Tetapi, tidak mustahil jika calon hanya perlu menjawab dua seksyen sahaja untuk Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 dan Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 nanti.Tunggu pengumuman rasmi SPA nanti.

Contoh Soalan Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah (Logik dan Matematik)

Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41
Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41

Rujukan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29

Tim Infokerjaya yang telah membantu ribuan calon peperiksaan SPA lulus sejak 2009 ada mengeluarkan sebuah panduan khusus iaitu Rujukan Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29.

Rujukan Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 ini dalam bentuk EBOOK (format PDF) dan ianya boleh dimuatturun melalui LINK DOWNLOAD yang diberi melalui EMAIL.

Jika anda dipanggil menduduki Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 rujukan ini sangat membantu anda untuk lulus peperiksaan ini seperti calon-calon terdahulu. Di antara ISI KANDUNGAN ebook ini adalah:

 • Nota Pantas Berkaitan Jawatan dan Isu Semasa
 • Contoh Soalan Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 Yang Banyak
 • Tips Lulus Exam Online Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29
 • Penerangan Format dan Jawatan Pegawai Pembangunan Masyarakat Gred S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29
 • Macam-Macam Lagi…

Rujukan Exam Online Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 akan dibuka setelah SPA mengumumkan tarikh rasmi peperiksaan ini.

Buat sementara ebook ini ditutup untuk dikemaskini kepada format Peperiksaan Online dan mengemaskini NOTA dan CONTOH SOALAN mengikut isu semasa.

Bimbang Terlepas Pandang Jika Rujukan Exam Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29 Dibuka Nanti?

Jangan bimbang. Masukkan EMAIL dan NAMA anda di bawah untuk menjadi yang PERTAMA tahu apabila rujukan ini siap sedia dilancarkan nanti.

Like Facebook Nota Rujukan Peperiksaan Kerajaan Dan Panduan Peperiksaan Kerajaan untuk pelbagai info panduan peperiksaan dan temuduga kerajaan.

Masuk Telegram Kami untuk info pantas >> Rujukan Exam Kerajaan

Berdasarkan pengalaman Tim Infokerjaya sejak 2009, calon yang TIADA rujukan akan mengalami masalah semasa peperiksaan nanti kerana mereka tidak tahu bentuk soalan yang bakal mereka hadapi.

Dengan memiliki Panduan Peperiksaan Pegawai Pembangunan Masyarakat S41 & Penolong Pegawai Pembangunan Masyarakat S29, anda akan mendapat nota dan contoh soalan yang sangat membantu membuat persiapan lebih mantap berbanding calon lain.

Tags:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

error: Content is protected !!