Menu

Cuti Sekolah Seminggu Sempena Aidilfitri 2017

Pejam celik mata sudah hampir seminggu kita menyambut Ramadhan. Mengikut kalendar, Hari Raya Aidilfitri dijangka jatuh pada 25 Jun nanti. Kerajaan pun telah mengumumkan tarikh cuti sekolah seminggu sempena Aidilfitri 2017. Bagi yang terlepas pandang, admin petik kenyataan daripada Kementerian Pendidikan berhubung cuti sekolah bagi menyambut hari raya puasa nanti.

Cuti Sekolah Seminggu Sempena Aidilfitri 2017

Sekolah kerajaan dan sekolah bantuan kerajaan bakal menikmati ‘cuti panjang’ selama seminggu sempena sambutan Hari Raya Aidilfitri yang dijangka jatuh pada 25 Jun ini.

Kementerian Pendidikan dalam satu pekeliling sebelum ini memberitahu, bagi sekolah kumpulan A yang terdiri daripada Kedah, Johor, Kelantan dan Terengganu, akan mula bercuti pada 23 Jun sehingga 1 Julai ini.

Bagi sekolah Kumpulan B yang terdiri daripada Perlis, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Negeri Sembilan, Melaka, pahang, Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan pula akan bercuti pada 24 Jun sehingga 2 Julai ini.

Cuti Sekolah Seminggu Sempena Aidilfitri 2017

“Kementerian telah menyelaraskan tarikh-tarikh cuti perayaan bagi sesi persekolah bagi 2017 yang melibatkan Tahun Baru Cina, Hari Raya Aidilfitri, Deepavali, Hari Kaamatan, Hari Gawai dan Hari Natal.

“Semua sekolah hendaklah mematuhi cuti perayaan yang diperuntukkan kementerian dan cuti ini tidak perlu diganti,” kata pekeliling yang dikeluarkan Pejabat Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran, di sini baru-baru ini.

Mesti Baca: Tips Membaca Dengan Pantas Dan Mudah

Kekeliruan timbul ekoran penyebaran jadual cuti persekolahan selama seminggu di media sosial yang didakwa terlalu hampir dengan cuti pertengahan tahun selama dua minggu bermula 26 dan 27 Mei lalu.

Ini bermakna, murid dan pelajar akan bersekolah selama dua minggu selepas berakhir cuti pertengahan pada 11 Jun ini, sebelum kembali bercuti selama seminggu sempena Aidilfitri.

Sementara itu, cuti pertengahan tahun kali ini serentak dengan cuti perayaan Hari Kaamatan pada 30 dan 31 Mei sementara Hari Gawai pula jatuh pada 1 dan 2 Jun ini – Sumber

Cuti sekolah seminggu sempena Aidilfitri 2017. Bolehlah berhari raya lama sikit di kampung betul tak?

Gunakan cuti sekolah yang panjang ini sebaik mungkin. Selain berhari raya, manfaatkan dengan aktiviti yang boleh merapatkan hubungan ibu bapa dan anak.

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!