Menu

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 disediakan khusus untuk membantu calon membuat persiapan rapi sebelum peperiksaan berlangsung.

Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 bertujuan mengukur daya pemikiran serta kebolehan calon mengaplikasi maklumat yang diperolehi melalui latihan akademik, bacaan dan pengalaman.

Calon-calon yang menduduki peperiksaan adalah dari pelbagai jurusan. Maka, soalan-soalan peperiksaan PTD yang dikemukakan meliputi pelbagai bidang dan mempunyai skop yang luas.

Baca Juga: 300 Jawatan Kosong Pegawai Tadbir Diplomatik Gred M41

Matlamat peperiksaan PTD ini adalah untuk mengukur kematangan pemikiran calon agar sesuai dengan kualiti serta potensi seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik Gred M41. Calon yang lulus peperiksaan akan dipanggil untuk menyertai PAC untuk tapisan sebelum temuduga PTD.

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41: Contoh Soalan Peperiksaan PTD dan Tips Menjawab Soalan Peperiksaan PTD

Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang dijalankan tidak memerlukan calon menjawab soalan esei. Seperti tahun sebelumnya Format Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 adalah seperti berikut:

1) Seksyen A – Pengetahuan Am

Seksyen ini adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan dengan pengurusan sumber manusia/ infrastruktur, pentadbiran dan pembangunan wilayah/ tanah/ daerah/ tempatan, pengurusan sumber ekonomi/kewangan, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan dan pertahanan negara serta lain-lain perkembangan.

2) Seksyen B – Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut:

i) Kemahiran Menggunakan Logik

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki menggunakan kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat yang diberikan untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah yang dikemukakan.

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

ii) Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon akan diberikan beberapa soalan penyelesaian masalah yang menggunakan pelbagai data dan perangkaan. Calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikan masalah yang dikemukakan.

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

iii) Konsep Matematik

Konsep Matematik yang digunakan termasuklah algebra dan geometri. Walaupun ada antara calon yang memiliki kelayakan dalam bidang Matematik di peringkat diploma, ini tidak bermakna memberi kelebihan bagi mereka menjawab soalan berbanding calon daripada bidang lain kerana soalan-soalan yang dikemukakan lebih kepada asas-asas matematik sukatan pelajaran Tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia)

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Seksyen C – Ujian Psikometrik

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Tips Menjawab Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

 • Jika terdapat soalan yang tidak boleh dijawab, calon dinasihatkan agar tidak membuang masa dan terus menjawab soalan-soalan berikutnya. Apabila masa mengizinkan, kembali kepada soalan yang tidak dijawab tersebut.
 • Soalan objektif adalah soalan aneka pilihan di mana empat (4) opsyen jawapan dikemukakan dan calon perlu memilih satu (1) jawapan sahaja. Pilih jawapan yang dirasakan logik jika tidak tahu jawapan tepat.

Baca Juga: Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik 

 • Pastikan anda tidak membuka terlalu banyak browser ketika menjawab Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 kerana ianya akan mengganggu talian internet dan membuatkan laman web spa menjadi lembab.
 • Buat ulangkaji awal dengan Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 supaya anda tidak menggelabah apabila melihat bentuk soalan peperiksaan PTD yang sebenar nanti. Sumber Artikel

Tonton Video Penilaian Pemilihan PTD

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Panduan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 ini dalam bentuk EBOOK. Anda akan diberi Link Khas Download melalui EMAIL selepas tempahan disahkan.

 • Isi Kandungan Ebook Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik:
 • Penerangan lengkap Format Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41
 • Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 dan Jawapan untuk setiap Seksyen (dikemaskini mengikut tahun semasa)
 • Nota Khas GTP mengikut tahun semasa
 • Nota Isu Semasa mengikut tahun semasa
 • Koleksi Soalan Matematik
 • Pakej Soalan Sahsiah dan Minat
 • UPDATE PERCUMA 5 tahun (jika gagal anda TIDAK perlu beli lagi)
 • Macam-macam lagi

Tempahan rujukan exam PTD ini dibuka selepas SPA mengumumkan Tarikh Rasmi peperiksaan PTD. Buat masa ini ianya ditutup untuk kemaskini Nota dan Contoh Soalan mengikut isu semasa.

Pastikan anda daftar NAMA dan EMAIL anda di bawah supaya dapat kami maklumkan seberapa pantas apabila ianya DIBUKA nanti.

 

 

Ada pertanyaan Rujukan Exam PTD M41 atau apa sahaja? masuk TELEGRAM chat dengan En. Mikael (Tim Infokerjaya) dan ribuan calon lain. MASUK TELEGRAM

Like Facebook kami: Nota Dan Rujukan Peperiksaan KerajaanLeave a Reply

error: Content is protected !!