Menu

Penjawat Awam Masih Sokong BN? Awas Program Pemutihan!

Program pemutihan penjawat awam masih sokong BN akan diteruskan kerana kerajaan sekarang berdepan kesukaran menjalankan tugas apabila ada ramai orang yang lebih berpihak kepada kerajaan lalu dalam perkhidmatan awam.

Tidak semua jabatan terlibat tetapi tidak dapat dinafikan ada kakitangan jabatan yang bertindak sebagai suara kerajaan terdahulu mungkin masih tidak dapat menerima penukaran kerajaan, lalu bertindak seperti mensabotaj. Awas! anda diperhatikan.

Penjawat Awam Masih Sokong BN? Awas Program Pemutihan!

KUALA LUMPUR : Kerajaan akan meneruskan ‘proses pemutihan’ dalam perkhidmatan awam, dedah Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Ong Kian Ming.

Katanya walaupun beliau tidak berhadapan dengan masalah untuk bekerjasama dengan kakitangan di MITI, kementerian lain masih berdepan kesukaran.

“Saya tidak nafikan kementerian lain seperti Kementeraian Komunikasi dan Multimedia memang ada cabaran yang lebih berat kerana ada ramai orang yang lebih berpihak kepada kerajaan lalu dan kita kita masih buat cleaning up process (proses pembersihan),” katanya.

Mesti Baca: Pakatan Harapan Kerajaan Sepenggal?

Strategis pilihan raya Parti Tindakan Rakyat (DAP) itu juga mengakui jentera parti PH lemah sejak parti itu berjaya tubuh kerajaan tahun lalu.

Dedahnya, keadaan itu terjadi apabila ramai kalangan ‘orang kuat parti’ yang sebelum ini menjadi tulang belakang kepada kempen parti kini sudah menyertai pentadbiran lalu keadaan ini sedikit sebanyak memberi kesan kepada jentera parti.

“Ramai mereka sudah sertai (pentadbiran) kerajaan, jadi jentera perti itu sudah sedikit lemah,” jelas Kian Meng kepada Astro AWANI menerusi program Agenda AWANI pada Rabu.

Keadaan berkenaan juga diburukkan dengan kesibukan tugas menteri dan timbalan menteri sehingga mereka tidak dapat untuk selalu bersama rakyat bagi menjelaskan dasar terbaharu kerajaan.

“Ramai menteri dan timbalan menteri sibuk dengan tugasan mereka dan (ditambah pula) mereka masih baru sebagai menteri, jadi mereka kekurangan masa untuk berada dekat dengan akar umbi untuk menjelaskan mengenai polisi kerajaan yang baharu,” jelasnya.

Bagaimanapun alumni Universiti Cambrigde itu mengakui keadaan kini lebih stabil apabila kerjasama antara jentera parti serta agensi kerajaan sudah semakin baik bagi menyebar luas dasar terbaharu kerajaan demi manfaat rakyat.

Sumber

Penjawat awam masih sokong BN sepatutnya bekerja mengikut dasar kerajaan PH kerana mereka dibayar gaji oleh kerajaan bukan parti. Jangan kerana masih tidak dapat menerima kerajaan baru, anda pula yang tersenarai dalam Program Pemutihan nanti.

Jangan terikut-ikut emosi lama, walaupun kecewa kerana bekerja di bawah kerajaan bukan pilihan tetapi lupakan sejenak perkara tersebut, bekerja seperti biasa, apabila sampai PRU nanti, terjemahkan kekecewaan anda di atas kertas undi.

Mesti Baca: Kurangkan Kakitangan Kerajaan. Bersediakah Anda?

Leave a Reply

error: Content is protected !!