Menu

RM41.2 Bilion Jumlah Kutipan GST 2016

Jumlah kutipan GST 2016 adalah sebanyak RM41.2 bilion sejak mula dilaksanakan pada 1 April 2015 melalui pengumuman Ketua Pengarah Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) , Datuk Seri Khazali Ahmad.

Beliau berkata, pihaknya akan sentiasa melaksanakan pelbagai pembaharuan dalam memastikan GST ini berjaya dilaksanakan dengan jayanya.

“Kita menyasarkan RM40 bilion hingga RM42 bilion kutipan GST bagi tahun ini , yang mana keyakinan ini akan didorong dengan program Strategi Lautan Biru JKDM pada tahun ini. ”

JKDM juga akan meningkatkan prestasi tadbir urus perkhidmatan, mempergiatkan lagi proses pendidikan kepada rakyat dan menjalinkan kerjasama yang erat dengan peniaga,”.

“Pihak JKDM juga sedang mengenal pasti peniagaan atas talian dan lain-lain perniagaan, yang mempunyai nilai jualan melebihi RM500,000 untuk turut berdaftar,” katanya – Sumber

Mesti Baca: Lebih Sejuta Peminjam PTPTN Dalam CCRIS

Kutipan GST 2016

Admin berharap kutipan Cukai Barangan Dan Perkhidmatan (GST) 2016 ini digunakan sebaik mungkin untuk pembangunan negara dan menaikkan taraf hidup rakyat.

Apa guna kutipan GST 2016 berpuluh bilion jika rakyat ditekan dengan kenaikan kos sara hidup dan kenaikan harga barang betul tak? 🙂

Leave a Reply

error: Content is protected !!