Menu

Latihan Separa Perubatan: Cara Lulus Peperiksaan Online

Latihan Separa Perubatan merupakan program yang ditawarkan oleh pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) kepada lulusan SPM yang berusia 17 hingga 25 tahun. Terdapat 13 latihan bagi program Latihan Separa Perubatan bertaraf Diploma dan Sijil.

Tempoh Latihan Separa Perubatan adalah selama 3 tahun bagi peringkat diploma dan 2 tahun bagi peringkat sijil. Sepanjang tempoh latihan, pelatih akan menerima elaun bulanan serta beberapa kemudahan lain. Selepas tamat tempoh latihan, pelatih akan menjalani seisi ujian bagi kemasukan ke sektor awam di Kementerian Kesihatan Malaysia.

Latihan Separa Perubatan

Pengambilan calon Latihan Separa Perubatan dibuat 2 kali setahun iaitu sesi Januari dan Julai. Warganegara Malaysia yang berminat menyertai latihan ini boleh mengisi permohonan di portal SPA secara online.

Senarai Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma Dan Sijil

Latihan Jururawat
Latihan Jurupulih Perubatan Anggota
Latihan Jurupulih Perubatan Cara Kerja
Latihan Jururawat Pergigian
Latihan Juruteknologi Makmal Perubatan
Latihan Juruteknologi Pergigian
Latihan Juru X-Ray
Latihan Penolong Pegawai Farmasi
Latihan Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran
Latihan Penolong Pegawai Perubatan
Latihan Jururawat Masyarakat
Latihan Pembantu Pembedahan Pergigian
Latihan Pembantu Kesihatan Awam

Pengambilan calon Latihan Separa Perubatan perlu melalui proses tapisan terlebih dahulu kerana jumlah permohonan adalah sangat ramai (puluhan ribu permohonan).

Proses menapis calon adalah melalui Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan bertaraf diploma dan sijil. Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan yang kerap diadakan adalah bertaraf diploma.

Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan Bertaraf Diploma

Lazimnya, peperiksaan separa perubatan tidak banyak bezanya dengan peperiksaan online SPA yang lain. Format Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan kebiasaannya mengandungi DUA seksyen iaitu:

  • Seksyen A: Pengetahuan Am
  • Seksyen B: Ujian Psikometrik

Terkini: Tarikh Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan pada 29 Mac 2018. Semak panggilan di SINI

Format Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Contoh Soalan Peperiksaan Online Latihan Separa Perubatan

Peperiksaan Separa Perubatan

Contoh Soalan Seksyen A Pengetahuan Am

Mesti Baca: Contoh Soalan Peperiksaan Online Separa Perubatan

Peperiksaan Separa Perubatan

Contoh Soalan Seksyen B Ujian Psikometrik

 

Cara Lulus Peperiksaan Online Separa Perubatan

Lulus Peperiksaan Online Separa Perubatan bukan mustahil jika anda membuat persiapan mencukupi. Dengan persiapan rapi, anda memiliki kelebihan berbanding calon yang tidak bersedia.

Ebook Rujukan Peperiksaan Online Separa Perubatan daripada Tim Infokerjaya sangat membantu!

Dengan memiliki rujukan ini, peluang lulus peperiksaan separa perubatan menjadi lebih mudah.

Rujukan Peperiksaan Online Separa Perubatan ini akan membantu anda membuat persiapan lengkap dan terperinci sebelum menduduki peperiksaan nanti. Di antara isi kandungan ebook ini:

Peperiksaan Separa Perubatan

1. 20 Nota Ringkas

Nota ini akan menjimatkan 15 jam masa anda mencari dan menyaring maklumat yang penting untuk peperiksaan ini. Bahagian mana yang anda perlu fokus!

2. Penerangan Format

Faktor utama kegagalan calon adalah kerana calon tak tahu format. Bila tiba peperiksaan terus terkejut dengan soalan. Kini, anda lebih faham format peperiksaan!

3. 200++ Contoh Soalan

Ini bukan soalan ramalan atau soalan sebenar. Ianya adalah contoh soalan untuk berikan anda gambaran bagaimana soalan dibentuk dan disoal.

4. Pecahan Seksyen

Penilaian setiap seksyen sebenarnya ada rahsia yang tersembunyi. Ada pecahan dalam seksyen penilaian dan anda yang tahu bakal mendapat manfaat lebih dalam melakukan persediaan sebelum peperiksaan!

5. Maklumat Jawatan

Anda kena faham dan tahu mengenai jawatan dalam Latihan Separa Perubatan ini. Apa tugasan dan apa yang bakal anda lalui selepas berjaya menjawat jawatan ini. Maklumat ini anda perlukan untuk sesi temuduga anda nanti. Jangan ke temuduga jika tak ada maklumat ini!

6. Dan Banyak Lagi……

Rujukan Peperiksaan Online Separa Perubatan ini dalam bentuk Ebook dan bukan buku. Tiada komponen yang akan dipos ke rumah anda. Anda akan mendapat Link Download ebook melalui EMAIL.

Cara Memiliki Rujukan Peperiksaan Online Separa Perubatan Ini?

Mudah sahaja! Daftar NAMA dan EMAIL di bawah. Nanti kami akan maklumkan dengan pantas sebaik sahaja rujukan ini siap dilancarkan selepas selesai proses kemaskini nota

++ Join Telegram Kami: Rujukan Exam Separa Perubatan

++ Jangan lupa “Like” Facebook Nota Dan Rujukan Peperiksaan Kerja Kerajaan

Leave a Reply

error: Content is protected !!