Menu

Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2019

Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2019 adalah sebuah rujukan khusus untuk calon peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41. Ianya mula dihasilkan sejak 2009 dan dikemaskini setiap kali SPA membuat panggilan Peperiksaan PTD.

Seperti biasa, calon yang akan mengambil peperiksaan PTD sudah mula sibuk mencari rujukan, contoh soalan, nota dan tips untuk LULUS Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 nanti.

UPDATE: SEMAKAN PEPERIKSAAN ONLINE PEGAWAI TADBIR DAN DIPLOMATIK GRED M41 PADA 16 MEI 2019. SEMAK SEKARANG

TAK SABAR LAGI NAK STUDY? TEMPAHAN EBOOK EXAM PTD 2019 BUKA 24 JAM. EBOOK DIHANTAR SEGERA KE EMAIL SELEPAS SEMAKAN. TEMPAH EBOOK SEKARANG!

Untuk sesi 2019 ini, Peperiksaan Online PTD akan dibuat pada bila-bila masa sahaja. Tunggu maklumat lanjut daripada SPA melalui laman web, email atau SMS.

Format Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

 • Pengetahuan Am
 • Daya Menyelesaikan Masalah
 • Kefahaman Bahasa Inggeris

Sesyen Pengetahuan Am adalah untuk menguji daya kesedaran calon terhadap perkara yang berlaku di Malaysia dan dunia sekelilingnya. Calon dikehendaki mengetahui secara umum berkaitan dengan pengurusan sumber manusia/ infrastruktur, pentadbiran dan pembangunan wilayah/ tanah/ daerah/ tempatan, pengurusan sumber ekonomi/kewangan, hubungan antarabangsa dan hal ehwal luar negeri, pengurusan teknologi maklumat dan komunikasi, keselamatan dan pertahanan negara serta lain-lain perkembangan.

Seksyen Daya Menyelesaikan Masalah terbahagi kepada 3 kategori soalan iaitu:

 • Kemahiran Menggunakan Logik
 • Kemahiran Menginterpretasi Data
 • Konsep Matematik

Kefahaman Bahasa Inggeris adalah menguji anda memahami petikan pendek dalam bahasa inggeris dan jawab soalan objektif yang diberi. Jawapan ada di dalam petikan tersebut.

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41

Sebelum menduduki Peperiksaan PTD, amat penting calon mendapatkan nota ringkas, contoh soalan, cara menjawab beserta jawapan yang mungkin dihadapi nanti supaya lebih bersedia.

 • Soalan Pengetahuan Am: Siapakah pemenang pingat Olimpik pertama buat Malaysia?
 • Soalan Matematik: 87 (1+21) = ?
 • Soalan Daya Menyelesaikan Masalah: Semasa perlumbaan lumba lari, anda merupakan peserta terakhir. Tiba-tiba ada peserta lain yang memotong anda. Jadi apakah kedudukan anda sekarang?

Ini adalah Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik. Kalau mahu banyak lagi Contoh Soalan Exam PTD, admin sangat mencadangkan anda mendapatkan Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2019

 • Nota ringkas tetapi padat berkaitan jawatan Pegawai Tadbir Dan Diplomatik Gred M41
 • Penerangan lengkap Format Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41
 • Contoh soalan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41 yang banyak untuk setiap seksyen mengikut format peperiksaan
 • Tips penting untuk menduduki peperiksaan
 • Macam-macam lagi perkara yang membantu persediaan Exam PTD

Bagaimana Cara Mendapatkan Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 Ini?

Mudah sahaja. Daftar EMAIL dan NAMA anda sekarang untuk masuk dalam “SENARAI MENUNGGU” kerana rujukan ini ditutup buat sementara waktu untuk kemasini NOTA dan CONTOH SOALAN mengikut isu semasa.

Anda akan dimaklumkan dengan pantas sebaik sahaja Rujukan Exam PTD ini siap untuk dilancarkan pada bila-bila masa sahaja.

Jangan lupa LIKE Facebook Rujukan Peperiksaan PTD untuk info terkini Rujukan Peperiksaan Online Pegawai Tadbir Diplomatik M41.

Ada pertanyaan Rujukan Exam PTD M41 atau apa sahaja? masuk TELEGRAM chat dengan En. Mikael (Tim Infokerjaya) dan ribuan calon lain. MASUK TELEGRAM

Like Facebook kami: Nota Dan Rujukan Peperiksaan Kerajaan

Join Telegram Rujukan Exam PTD di sini: t.me/rujukanexamptd

Pastikan anda memiliki Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41 2019 yang telah membantu ribuan calon Peperiksaan PTD LULUS sejak 2009. 

Leave a Reply

error: Content is protected !!