Menu

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 (Contoh Soalan)

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 yang mengandungi Nota dan Contoh Soalan akan dibuka sebaik sahaja SPA mengeluarkan tarikh Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41. Pastikan anda terus membaca dan berdaftar dengan blog Carian Semasa untuk info terkini Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41. Teruskan bacaan anda untuk maklumat lanjut.

Pengambilan jawatan baru Penguasa Kastam WK41 tahun 2017 telah bermula dengan pengumuman Jawatan Kosong Penguasa Kastam Gred WK41 di laman rasmi SPA. Terdapat kira-kira 150 jawatan kosong akan diisi untuk ambilan 2017.

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Tarikh tutup permohonan bagi jawatan Penguasa Kastam WK41 2017 adalah pada 16 Januari 2017 (Isnin). Jika anda telah memohon sebelum ini tidak perlu memohon lagi kerana tempoh sah permohonan SPA adalah setahun. Jika tidak memohon atau belum memohon jawatan ini segera kemaskini permohonan anda di Laman SPA.

Sebelum ini gred jawatan ini adalah Penguasa Kastam W41 tetapi dengan penambahbaikan skim perkhidmatan awam grednya telah ditukar kepada Penguasa Kastam WK41.

Apakah Tugas Penguasa Kastam Gred WK41?

 • Memperjeniskan barang-barang mengikut tarif-tarif, membuat taksiran harga bagi pungutan duti kastam/cukai jualan, memproses serta meluluskan permohonan pengimportan/pengeksportan barang-barang berduti tertakluk kepada larangan-larangan import/eksport di pintu-pintu masuk/keluar negara, Zon-zon Bebas Cukai dan Gudang-gudang Berlesen.
 • Memproses permohonan lesen gudang-gudang eksais, gudang-gudang berlesen, gudang-gudang pengilangan berlesen.
 • Mengaudit akaun syarikat-syarikat yang dilesenkan di bawah akta-akta Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan untuk pungutan cukai jualan/perkhidmatan.
 • Memproses permohonan mendapatkan pengecualian cukai jualan, memeriksa stok dan penggunaan barang-barang berduti syarikat-syarikat yang mendapatkan pengecualian duti kastam, memproses permohonan remisi cukai, menyelia tugas pemeriksaan penumpang dan menjalankan siasatan ke atas syarikat/individu yang melakukan penyelewengan/penyeludupan dan bertindak sebagai Pegawai Pendakwa bagi kes-kes kastam di Mahkamah dan menjalankan lain-lain tugas penguat kuasaan.

Bagaimana Cara Pengambilan Penguasa Kastam WK41?

Lazimnya, bagi jawatan dengan kelayakan Ijazah pengambilan kakitangan baru adalah melalui proses tapisan awal iaitu Peperiksaan Online. Seterusnya calon yang lulus peperiksaan akan melalui tapisan PAC atau terus mendapat panggilan temuduga bergantung kepada SPA.

Untuk makluman, Peperiksaan Online Penguasa Kastam adalah proses menyingkirkan seramai mungkin calon yang layak menduduki peperiksaan bagi mengurangkan bilangan calon yang dipanggil ke temuduga Penguasa Kastam nanti.

Bagaimana Cara Calon Dipanggil Menduduki Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred WK41?

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Ini adalah contoh panggilan menduduki Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41. Untuk makluman, kali terakhir peperiksaan untuk jawatan ini adalah pada tahun 2014.

Calon yang layak akan dipanggil menduduki sesi Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred WK41 dengan TIGA cara iaitu:

 • Email semasa anda berdaftar dengan SPA
 • Khidmat pesanan ringkas (SMS)
 • Laman rasmi SPA (sentiasa semak portal SPA)

Format Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41

Lazimnya, peperiksaan dengan kelayakan ijazah akan menghadapi TIGA seksyen soalan seperti yang anda dapat lihat dalam gambar di atas iaitu:

 • Seksyen A: Pengetahuan Am
 • Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah (Logik dan Matematik)
 • Seksyen C: Ujian Psikometrik

Perhatian! SPA akan mengeluarkan Format Terkini Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred WK41 sebaik sahaja tarikh peperiksaan diumumkan nanti. Tidak mustahil jika anda hanya akan menjawab DUA seksyen sahaja nanti.

Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 yang akan dibuka nanti mengandungi ratusan Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam Gred WK41 bagi setiap seksyen. Sebagai gambaran awal, cuba baca dan kaji contoh soalan di bawah terlebih dahulu.

Contoh Soalan Seksyen A: Pengetahuan Am

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Contoh Soalan Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah (Logik dan Matematik)

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Contoh Soalan Seksyen C: Ujian Psikometrik

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Beratus-ratus Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 akan anda perolehi dalam Pakej Rujukan Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41 nanti.

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Tim Infokerjaya telah membantu ribuan calon peperiksaan SPA sejak 2009 lulus dengan pelbagai panduan peperiksaan seperti Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41, Rujukan Peperiksaan Pegawai Tadbir Diplomatik M41, Rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Tadbir N29 dan sebagainya.

Untuk makluman, kali terakhir Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 dikeluarkan adalah pada tahun 2014. Kini, ianya ditutup sementara untuk proses kemaskini NOTA dan CONTOH SOALAN Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 mengikut isu semasa.

Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41

Di antara isi kandungan Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 ini adalah seperti di bawah

 • Nota Pantas mengikut isu semasa yang serba lengkap sebagai bacaan anda untuk menambah maklumat penting sebelum peperiksaan.
 • Beratus Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41 untuk setiap Seksyen
 • Penerangan lengkap Format Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41 dan penerangan lengkap jawatan Penguasa Kastam WK41
 • Pelbagai tips penting untuk lulus Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41
 • Berbagai-bagai lagi Panduan Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41

Perhatian! Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 ini dalam bentuk EBOOK dan BUKAN BUKU. Anda akan diberi LINK DOWNLOAD ebook ini melalui EMAIL nanti. Hanya klik link tersebut untuk muat turun komponen ebook ini.

Bagaimana Cara Menempah Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 Ini?

Mudah sahaja. Anda hanya perlu masuk ke dalam TELEGRAM RUJUKAN EXAM KASTAM

Like Facebook Panduan Peperiksaan Online Penguasa Kastam WK41 untuk info terkini rujukan dan maklumat berkaitan peperiksaan.

Percayalah.. dengan memiliki Rujukan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41 anda akan lebih bersedia dan mampu tersenyum sebelum peperiksaan nanti.

Dengan set lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Penguasa Kastam WK41, anda akan mendapat gambaran jelas bagaimana bentuk soalan yang akan dihadapi semasa peperiksaan.

Admin bukan cakap kosong tahu.. pengalaman admin bersama Tim Infokerjaya sejak 2009 lagi dah bantu ribuan calon peperiksaan dan temuduga kerajaan LULUS!

Leave a Reply

error: Content is protected !!