Menu

Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11

Rujukan, Nota Dan Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11. Untuk kemasukan perkhidmatan awam terkini, calon perlu melepasi terlebih dahulu Ujian Psikometrik sebelum dipanggil temuduga. Sebelum ini, bagi jawatan bertaraf sokongan II yang berkelayakan PMR/PT3 terus dipanggil temuduga tetapi ambilan terkini melalui SPA, calon yang layak WAJIB LULUS Ujian Psikometrik untuk ke peringkat seterusnya.

Mengapa?

Salah satu sebabnya, calon yang layak sangat ramai! SPA tidak dapat memanggil semua calon untuk sesi temuduga. Berapa bulan atau makan tahun baru habis temuduga betul tak?

Jadi, Ujian Psikometrik dilaksanakan untuk menapis dan mengurangkan calon yang layak dipanggil temuduga. Selain itu, SPA juga mendapat calon yang berkualiti dan memiliki mentaliti yang dikehendaki untuk berkhidmat dengan kerajaan.

Apakah Ujian Psikometrik?

Penilaian ini sebenarnya adalah tambahan kepada peperiksaan yang mengukur kekuatan minda, ingatan dan kefahaman terhadap ilmu. Psikometrik pula lebih kepada instrumen untuk mengukur pola-pola tabiat dan tingkah laku seseorang.

Ringkasnya, Ujian Psikometrik mengukur dimensi berkaitan aptitud minda, kecenderungan minat dan tret personaliti.

Terkini, SPA ada memanggil calon yang layak untuk menduduki Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11. Jika anda ada membuat permohonan di SPA bagi jawatan Pembantu Operasi Gred N11, semak segera nama anda sekarang!

 • Pegawai Undang – Undang Gred L41
  (Jabatan Peguam Negara) (Ujian Psikometrik)
  [Tarikh Peperiksaan : 06 Ogos 2018 – 10 Ogos 2018] (Semak Panggilan)
 • Pembantu Operasi Gred N11 (Semak Panggilan)
  (Calon Semenanjung dan Sabah) (Ujian Psikometrik)
  [Tarikh Peperiksaan : 11 Ogos 2018 – 20 Ogos 2018]
 • Pembantu Operasi Gred N11 (Semak Panggilan)
  (Pejabat SUK Pulau Pinang) (Ujian Psikometrik)
  [Tarikh Peperiksaan : 28 Ogos 2018 – 29 Ogos 2018]

Contoh Soalan Ujian Psikometrik

Untuk makluman anda, jawatan dengan gred lebih tinggi seperti gred 29 dan 41 juga pernah menduduki Ujian Psikometrik. Berdasarkan pengalaman dan maklumbalas calon Ujian Psikometrik terdahulu, di antara contoh soalan Ujian Psikometrik adalah seperti berikut.

Rujukan, Nota Dan Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11

Rujukan, Nota Dan Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11

TAK SANGGUP MENUNGGU LAGI, DAH TAK SABAR NAK STUDY?

>> TEMPAH RUJUKAN SEKARANG!! <<

Rujukan, Nota Dan Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11

Rujukan, Nota Dan Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11

Sama seperti Ujian Psikometrik Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi) N19, Penolong Pegawai Siasatan P29 dan lain-lain jawatan, soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11 TIDAK jauh bezanya.

AWAS! soalan Ujian Psikometrik nampak mudah tetapi ramai calon GAGAL kerana terperangkap dengan soalan tersebut.

Oleh sebab itu, anda mesti mengkaji dahulu apakah Ujian Psikometrik ini? Cara menjawab dan cara mengelakkan anda terperangkap dengan soalan.

Oleh sebab itu, anda WAJIB memiliki Rujukan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11 untuk peluang cerah LULUS ujian ini dan seterusnya ke peringkat temuduga pula.

Rujukan, Nota Dan Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11

Apakah isi kandungan Rujukan Ujian Psikometrik ini. Sila perhatikan:

 • Tips jawab soalan
 • Contoh soalan ujian psikometrik
 • Cara jawab soalan supaya tak tersasar
 • Perangkap-perangkap PSIKOMETRIK
 • Apa yang bakal menggagalkan PSIKOMETRIK anda

Rujukan Ujian Psikometrik ini boleh digunakan untuk SEMUA JAWATAN termasuk Pegawai Undang-Undang L41

Sebenarnya ujian PSIKOMETRIK ini antara ujian penting untuk menyingkirkan calon. Anda pun tahu yang anda ada ramai pesaing. Calon dari seluruh negara berebut jawatan dengan anda. Kekosongan jawatan yang tak banyak memerlukan pihak suruhanjaya menyingkirkan calon dengan ujian-ujian penilaian.

Ianya sesuatu yang bagus untuk pastikan yang betul-betul layak sahaja terpilih. Tapi agak malang untuk yang ambil sambil lewa ujian ini dan gagal. Padahal beliau (ANDA!) layak untuk lulus.

Untuk persediaan sebelum menduduki Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11 nanti, anda sangat perlukan Rujukan Ujian Psikometrik versti TERKINI 2018 ini!

Tempahan Rujukan Ujian Psikometrik

Rujukan Ujian Psikometrik ini dalam bentuk EBOOK (format PDF) yang mana anda akan diberi LINK DOWNLOAD ebook tersebut melalui EMAIL. TIADA BUKU akan dipos kepada anda.

Mahu tak peluang cerah LULUS Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11? anda calon terlibat, anda sangat memerlukan rujukan ini! ketahui soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11 beserta jawapan lengkap!

Untuk makluman, Rujukan Ujian Psikometrik ini boleh digunakan untuk SEMUA jawatan.

Bagi menempah Rujukan Ujian Psikometrik ini anda WAJIB memiliki EMAIL dan sila masukkan EMAIL anda di bawah untuk kami hantar LINK TEMPAHAN ebook.

Jika anda calon Pembantu Operasi N11, anda sangat perlukan Rujukan, Nota Dan Soalan Ujian Psikometrik Pembantu Operasi Gred N11 yang lengkap untuk peluang cerah LULUS ujian nanti!

Jom join TELEGRAM calon Ujian Psikometrik! KLIK SINI

Artikel Berkaitan: Rujukan Ujian Psikometrik (Semua Jawatan)

Leave a Reply

error: Content is protected !!