Menu

Masih Gagal Hamil? Semak 10 Tanda Kemandulan

Bagi pasangan yang berkahwin, kemuncak kebahagiaan adalah ketika menerima khabar dan rezeki akan mendapat zuriat sendiri. Tanyalah kepada mana-mana pasangan, ada ke yang tidak mahu anak sepanjang mereka berkongsi hidup? Tetapi, menyedihkan juga kerana masih ada yang gagal dapat anak setelah bertahun-tahun berkahwin dan telah mencuba pelbagai cara untuk hamil. Mengapa? Malu, suka atau tidak kita kena akui jika salah satu pasangan adalah MANDUL. Istilah mandul memang memalukan terutama kepada lelaki kerana ianya melibatkan soal kejantanan tetapi apa-apa pun jom lihat dahulu tanda kemandulan, kemudian tentukan siapa yang mandul sebenarnya?

Masih Gagal Hamil? Semak 10 Tanda Kemandulan

Jangan saling menyalahkan pasangan masing-masing jika bertahun-tahun berkahwin masih gagal hamil. Semak dahulu di mana silapnya, mungkin ada yang masih boleh diperbetulkan.

Tanda Kemandulan

1. Usia Sendiri Lebih 35 tahun

Oleh kerana banyak sebab, wanita moden menunggu sehingga 30-an dan 40-an untuk mempunyai anak. Ramai daripada mereka mempunyai anak pertama mereka pada usia 35 atau lebih. Anda perlu tahu usia yang menyebabkan semakin banyak masalah kesuburan.

Untuk hamil, badan wanita mesti melepaskan telur daripada salah satu ovarinya. Tetapi apabila seorang wanita lebih tua, ovari menjadi kurang mampu untuk melepaskan telur. Bilangan telur yang sihat mungkin akan berkurangan.

Juga, proses penuaan boleh membawa banyak masalah kesihatan yang boleh menyebabkan masalah kesuburan dan risiko keguguran. Dengan cara ini, apabila anda lebih daripada 35 tahun, peluang anda untuk mempunyai bayi akan mungkin berkurangan.

2. Haid Tidak Teratur

Mempunyai tempoh normal dan biasa adalah tanda peluang tinggi untuk ovulasi. Seorang wanita dengan tempoh yang tidak teratur mungkin tidak berlaku ovulasi. Ini mungkin disebabkan beberapa keadaan. Punca paling biasa haid tidak teratur yang membawa kepada kemandulan adalah Polycystic Ovary Syndrome (PCOS).

Ini adalah sejenis penyakit ketidakseimbangan hormon yang boleh mengganggu ovulasi normal. Tanda-tanda PCOS termasuk tempoh jarang berlaku, pertumbuhan rambut yang berlebihan, jerawat, dan obesiti.

3. Usia Pasangan Lebih 40 Tahun

Umur juga adalah tanda kemandulan yang memberi kesan kepada lelaki ketika menghasilkan sperma dengan sihat dan jumlah sperma yang banyak. Jika pasangan anda adalah lebih tua dan anda tidak mendapat mengandung, air mani beliau dianalisis untuk menolak apa-apa isu di pusat jagaan kesihatan.

4. Fibrod Rahim

Fibroid uterus atau keabnormalan rahim boleh merosakkan bagaimana lapisan uterus dan embrio berinteraksi dengan implantasi yang lebih rendah dan kadar kehamilan. Keabnormalan ini juga boleh menyebabkan pendarahan tidak teratur antara kitaran haid. Walau bagaimanapun, dengan kaedah pembedahan, anda mudah dirawat dengan keabnormalan ini.

5. Ada Sejarah Jangkitan Pelvis Atau Penyakit Kelamin

Jangkitan pelvis dan jangkitan kelamin boleh menyebabkan keradangan dan parut kekal ovari. Kehadiran tiub terbuka adalah penting untuk konsep semula jadi, kerana sperma mesti merentasi tiub untuk mencapai dan menyuburkan telur diovulasi. Mereka yang menghidapnya mungkin tidak subur dan menjadi punca atau tanda kemandulan tetapi boleh disembuhkan dengan rawatan antibiotik.

Mesti Baca: Prosedur Dan Cara Mengambil Anak Angkat Di Malaysia

Mesti Baca: Awas! Momo Challenge Galak Kanak-Kanak Bunuh Diri

Mesti Baca: Cara Mudah Kawal Emosi Ibu Dan Anak

Tanda Kemandulan

6. Tisu Parut

Tisu parut yang disebabkan oleh jangkitan pelvis boleh menyebabkan tersumbat dalam tiub fallopio, yang membawa kepada masalah kesuburan. Ini boleh dirawat dengan pembedahan, dan dalam kes-kes yang kurang serius, urut perut.

7. Mengalami Lebih Daripada Dua Kali Keguguran

Walaupun berpeluang mengandung lagi selepas dua keguguran adalah agak tinggi, kajian praktikal menunjukkan bahawa kesuburan selepas keguguran mungkin rendah sekarang . Walau bagaimanapun, kerana kemungkinan ini tidak terlalu tinggi, jika anda cuba untuk hamil selepas keguguran, tetap berharap dan meminta nasihat doktor.

8. Ketidakseimbangan Hormon

Kitaran haid yang tidak teratur boleh menjadi tanda ketidakseimbangan hormon atau isu-isu kesuburan yang lebih serius lain. Jika mana-mana hormon ini tidak berada di tahap yang betul, kitaran haid mungkin menjadi tidak teratur. Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan lain yang berkaitan yang boleh menjejaskan bukan sahaja kesuburan anda.

9. Sista Ovari/Ovarian Cysts

Ramai wanita menghidap sista ovari pada suatu ketika dalam hidup mereka yang menjadi tanda kemandulan. Kantung berisi cecair ini kadang-kadang boleh tumbuh di ovari dan menghalang telur daripada berkembang atau dibebaskan.Ia kadang-kadang boleh hilang dengan sendiri, tetapi pembedahan boleh membantu anda menyelesaikan masalah ini.

10. Endometriosis

Ramai wanita mendiagnosis bagi kemandulan mempunyai endometriosis. Jika anda telah didiagnosis, kemungkinan simptom anda lebih teruk dan ini mungkin menunjukkan anda akan berdepan masa yang lebih sukar hamil.

Sesetengah pasangan mungkin tidak mempunyai tanda-tanda kemandulan. Manakala yang lain tahu setelah didiagnosis dengan isu kesuburan pada masa lalu. Jika anda dan pasangan sedang berjuang dengan masalah ini, penjadualan temu janji boleh membantu. – Sumber Artikel

Sekarang anda sudah tahu jika anda mempunyai tanda kemandulan. Berhenti menyalahkan pasangan, carilah jalan penyelesaian.

Berjumpa dengan pakar, dapatkan nasihat doktor atau berjumpa dengan pakar perubatan tradisional juga mungkin boleh membantu cuma berhati-hati bimbang membawa anda ke arah perkara yang bukan-bukan pula.

 

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!